Πολιτιστικές – Εκπαιδευτικές δράσεις

"Όποιος διδάσκει χωρίς να χειραφετεί, αποχαυνώνει.   Κι όποιος χειραφετεί, δεν οφείλει να απασχολείται με το τι θα μάθει ο χειραφετημένος.  Θα μάθει ό,τι θέλει. Ίσως και τίποτα"
Ζακ Ρανσιέρ   /   "Ο αδαής δάσκαλος"

Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που παρουσιάζονται εδώ έχουν ως αφετηρία είτε το έργο τέχνης είτε την καθημερινότητα και τις εμπειρίες της. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στις τεχνικές εναλλακτικής παιδαγωγικής και αυτοεκπαίδευσης της « Education populaire », κίνημα που από τη Γαλλική Αντίσταση (αν όχι από τον Κοντορσέ!) διερευνά τους δρόμους της χειραφέτησης.

Γιατί δεν χρειάζεται πάντα κάποιος «ειδικός» να μεταδίδει στους υπόλοιπους τη γνώση του. Αληθινοί ειδικοί μιας κατάστασης είναι εκείνοι που τη βιώνουν. Οι εμπειρίες μας είναι ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ώστε να μπορέσουμε ελεύθερα να τις ανασύρουμε, να τις καταθέσουμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Η φιλοσοφία αυτή επιβάλλει και την ανάλογη στάση στον εμψυχωτή-παιδαγωγό: να αποδεχθεί ότι οι γνώσεις του είναι ισάξιες με τις γνώσεις των μαθητευόμενών του, να εγκαταλείψει την από καθ’ έδρας στάση και ματιά, να ενστερνιστεί την προτροπή του Ζακ Ρανσιέρ για τον Αδαή δάσκαλο: « Όποιος διδάσκει χωρίς να χειραφετεί, αποχαυνώνει.  Κι όποιος χειραφετεί, δεν οφείλει να απασχολείται με το τι θα μάθει ο χειραφετημένος. Θα μάθει ό,τι θέλει. Ίσως και τίποτα.