Προτάσεις βιβλίων και ταινιών

Βιβλίο – Γραπτές ιστορίες

Ενδεικτικοί τίτλοι (κατά προτίμηση Ελλήνων –αλλά όχι αποκλειστικά- συγγραφέων):

«Ποιος φοβάται τα τσακάλια», Φίλιππος Μανδηλαράς, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια / Το βιβλίο μιλάει για τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό αλλά κυρίως για τη δημιουργία του εκφοβιστή.

«Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή. / Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους. Εκτός από αυτόν… τον Πόλεμο. Μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο, στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας. / Ηχητική αφήγηση εδώ.

«Το ταξίδι», Φραντσέσκα Σάννα / Πώς είναι να τ’ αφήνεις όλα πίσω σου και να ταξιδεύεις για έναν τόπο ξένο, που δε γνωρίζεις; Μια ιστορία βασισμένη σε πολλές μικρές ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καινούριο σπίτι.

«Πρόσφυγες», Κόλφερ & Ντόνκιν (grafic novel) / Σε αυτό το επικό ταξίδι, ο Ίμπο διασχίζει την έρημο Σαχάρα για να βρεθεί στους επικίνδυνους δρόμους της Τρίπολης και, τελικά, έξω στην ανελέητη θάλασσα. Αλλά σε κάθε βήμα του διατηρεί την ελπίδα του για μια νέα ζωή.

«Ο Αυτός», Πέτρος Πουλάκης / Ο Αυτός είναι ένα χελωνάκι διαφορετικό. Κάνει πράγματα αλλόκοτα, που οι άλλοι αρχίζουν να τα καταλαβαίνουν μόνο όταν ανακαλύπτουν το θαυμαστό μυστικό του… Τότε κατάλαβε γιατί ο Αυτός φαινόταν ν’ αδιαφορεί για τα αισθήματα των άλλων. (Ιστορίες με θέμα την αναπηρία εδώ.)

«Τα άτακτα πλοκάμια», Λίλα Πάτροκλου / Ο Λουκάς, το χταπόδι, είχε οκτώ πλοκάμια που δεν ήταν καθόλου υπάκουα. Το ‘σκαγαν κρυφά και έκαναν πολλές αταξίες και ζημιές. Μια σουρεαλιστική, χιουμοριστική ιστορία για τη σχέση με το σώμα μας.

«Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία», Julia Donaldson, εικονογράφηση Axel Scheffler / Ζούσε κάποτε ένα αγόρι που το λέγανε Ηλία, όλοι ξέρανε καλά πως λατρεύει τα βιβλία. Ποιο ήταν όμως το βιβλίο που ο Ηλίας αγαπούσε, δεν το χόρταινε ποτέ και γι’ αυτό όλο μιλούσε; Ένα βιβλίο-έκπληξη που δεν τελειώνει ποτέ, μα ποτέ!

«Παραμύθια με την Ξένια», «Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά», Ξένια Καλογεροπούλου (συνοδεύονται από cd)

Ηχητικές αφηγήσεις:

Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζαγκρεμάρ (λαϊκό ιταλικό παραμύθι):

Το μαγικό πινέλο (λαϊκό κινέζικο παραμύθι):

Το σπίτι με τις γάτες (λαϊκό ιταλικό παραμύθι):

«Αλλόκοτες ιστορίες» (από 8 ετών), «Απίθανες ιστορίες» (από 10 ετών), «Ατίθασες ιστορίες» (από 12 ετών), Φίλιππος Μανδηλαράς & Ελένη Κατσαμά. / Η ιστορίες είναι προϊόν συγγραφικών παιχνιδιών μεταξύ των συγγραφέων. Τα βιβλία περιλαμβάνουν προτάσεις δημιουργικής γραφής φτιαγμένες από τους συγγραφείς.

«Παραμύθια για να σπάτε κέφι» του Τζιάνι Ροντάρι / Κάθε ιστορία έχει τρεις διαφορετικούς επιλόγους, διαφορετικής κοινωνικής ευαισθησίας, επάνω στους οποίους μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

 «Ελληνικά λαϊκά παραμύθια», επιμέλεια Κώστας Καφαντάρης

«Ιστορίες που τις είπε η αγορά», Μαρία Αγγελίδου / Η αρχαία ελληνική Αγορά, ήταν ένα μέρος που βούιζε από λόγια, αληθινά και ψεύτικα, επίσημα, βαθυστόχαστα, επικίνδυνα, πολεμικά, ιερά, πλούσια, πικρά και γλυκά. Ήταν τόπος συνάντησης για όσους διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στα κοινά: νομοθέτες και στρατιώτες, έμποροι και τεχνίτες, ρήτορες και φιλόσοφοι, παραμυθάδες και μαντατοφόροι. Εκεί βρίσκονταν όσοι ήθελαν να είναι πολίτες.

 

Ταινίες μικρού μήκους – Κινούμενες ιστορίες

Ο γαλλικός ιστότοπος Films pour enfants είναι μια πλούσια ταινιοθήκη σύγχρονων ταινιών μικρού μήκους, χωρίς λόγια, και με κατάταξη ανά θεματικές και αισθητικές. Θα είναι η βάση για την επιλογή της ταινίας. Τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν με το «The Kid» του Τσάρλι Τσάπλιν ή με αποσπάσματα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, ή με αποσπάσματα από το «Metropolis» του Fritz Lang.