Το Σχολείο του θεατή

Ένα πρόγραμμα παραστάσεων και θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για μαθητευόμενους κριτικούς θεατές
Για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τέχνη

 Με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού

Με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας / ΙΕΠ

Τι είναι το « Σχολείο του θεατή »;

Είναι μια πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του θεατρικού έργου και του κοινού, σχεδιασμένη για τους καθηγητές και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . 

Επειδή το θέατρο συχνά θεωρείται δύσκολο ή αποκλειστικότητα των λίγων,  δεν εκλαμβάνεται καν ως διασκέδαση. Μεγαλώνει τότε αυτό που λέμε « μη κοινό ».  Το σύνολο δηλαδή εκείνων που, επειδή δεν τους απευθύνεται, δεν θα διαβούν ποτέ την πόρτα ενός θεάτρου, ενός μουσείου, του οποιουδήποτε πολιτιστικού χώρου.

Ωστόσο, η τέχνη είναι υπόθεση και δικαίωμα όλων. Είναι δρόμος προσωπικής ανάπτυξης, ανοίγματος στον εαυτό μας και στους άλλους, καθώς και αντίστασης στον εκφασισμό που πλανάται όλο και εντονότερα.

Το δικαίωμα στην τέχνη είναι δικαίωμα στη συμμετοχή. Συμμετοχή στην κοινότητα των θεατών, αλλά και συμμετοχή σε κάθε είδος εργαστηρίου ώστε να ενδυναμωθεί η πρακτική και το κριτικό βλέμμα, να διευρυνθεί αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «ο κύκλος των μυημένων».

Το «Σχολείο του θεατή», 2ο ΓΕΛ Πειραιά, Νοέμβριος 2019

Πώς οργανώνεται;

Το «Σχολείο του θεατή» προτείνει στους εκπαιδευτικούς μια επιλογή 6 θεατρικών παραστάσεων «για μεγάλους» της τρέχουσας σεζόν. Ο εκπαιδευτικός καλείται να επιλέξει 2 από αυτές και οργανώνει τις εξόδους των μαθητών του για τις παρακολουθήσουν. Μετά από κάθε θεατρική έξοδο, η ομάδα των μαθητών ξανασυναντιέται γύρω από ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο, το οποίο βασίζεται στο περιεχόμενο και την αισθητική της παράστασης. Κάθε εργαστήριο διαρκεί 2 ώρες και διεξάγεται στο σχολείο μέσα στο 10ήμερο που ακολουθεί τη θέαση της παράστασης.

Με άλλα λόγια, κάθε ομάδα παρακολουθεί δύο θεατρικές παραστάσεις και συμμετέχει στα αντίστοιχα δύο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια.

Η συμμετοχή στο « Σχολείο του θεατή » είναι δωρεάν. Η μόνη οικονομική επιβάρυνση είναι τα εισιτήρια των παραστάσεων. Ωστόσο εάν το σχολείο βρίσκεται σε κοινωνικά ευαίσθητη περιοχή, υπάρχει η δυνατότητα το κόστος να καλυφθεί από το πρόγραμμα. 

Τι είναι τα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια;

Κάθε εργαστήριο είναι απόλυτα συσχετισμένο με την παράσταση και σχεδιάζεται ειδικά γι’ αυτήν. Στόχος του είναι να φέρει στην επιφάνεια τον πολύ προσωπικό και υποκειμενικό κόσμο που η παράσταση γέννησε στον κάθε θεατή.

Μέσα από διαδραστικά και δημιουργικά παιχνίδια και ασκήσεις, η ομάδα εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της, εμπιστεύεται τις ικανότητές της, κάνει τις εντυπώσεις της λέξεις, κίνηση, φαντασία και εφευρετικότητα. Ανταλλάσσοντας, παίζοντας και δημιουργώντας, προσεγγίζει βιωματικά το περιεχόμενο του έργου, αποκτά κρτική ματιά, και με όχημα τη συλλογική ευφυΐα αναλύει την καλλιτεχνική του πρόταση και διαπιστώνει την ικανότητά της να είναι και η ίδια φορέας δημιουργικότητας .

Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι γύρω από τον «Χορό της φωτιάς» του Άρη Μπινιάρη,
1ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, Δεκέμβριος 2019

Λίστα παραστάσεων της σεζόν 2021-22

Το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει ως τα τέλη Μαρτίου 2021 απαγορεύει την είσοδο στο θέατρο των ανεμβολίαστων άνω των 12 ετών. Ο αποκλεισμός των ανήλικων από την πολιτιστική ζωή μάς υποχρεώνει να αναβάλουμε την έλευση στις παραστάσεις έως ότου αυτή να είναι δυνατή για όλα, ανεξαιρετως, τα παιδιά.

Το « Σχολείο του θεατή » θα λειτουργήσει « αλλιώς » για το πρώτο μισό τσου σχολικού έτους. Πληροφορίες έχουν αποσταλεί σε όλα τα σχολεία. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν δεν τις έχετε λάβει.

Στόχοι και οφέλη για τους εκπαιδευτικούς

Στόχοι και οφέλη για τους μαθητές

 • Διευθετούν το ζήτημα της επιλογής των παραστάσεων, και παράλληλα διαπιστώνουν ποια είναι τα δικά μας κριτήρια, τα εμπλουτίζουν με δικά τους, οδεύουντας έτσι προς την αυτονομία.
 • Δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές τους να προσεγγίσουν με έναν άλλο τρόπο τη θεατρική τέχνη.
 • Ζώντας δημιουργικές στιγμές με τους μαθητές, τους ανακαλύπτουν εκ νέου και επαναπροσδιορίζουν την εικόνα που έχουν για τον καθένα τους.
 • Οι συνδυασμοί των παραστάσεων δημιουργούν θεματικές ενότητες ως προς τη φόρμα ή τη θεματική. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εμπλουτίσουν ανάλογα τη διδασκαλία τους.
 • Έρχονται σε επαφή με έναν άλλο τρόπο παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης: όχι πια από καθέδρας και από το σύγγραμμα, αλλά ισότιμα και με αφετηρία την εμπειρία.
 • Εξοικειώνονται έτσι με μια νέα αντίληψη για το τι μπορεί να είναι γνώση.
 • « Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας », έλεγε ο Κάρολος Κουν. Και με τα μάτια της ψυχής μας βλέπουμε θέατρο. Κάθε μαθητής-συμμετέχων διαπιστώνει ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που γέννησε η εμπειρία του θεατή  είναι τα « σωστά » αφού είναι μοναδικά.
 • Το σύνολο των συναισθημάτων και σκέψεων της ομάδας συνθέτουν μια γνήσια και ισχυρή κριτική ανάγνωση.
 • Η δυνατότητα αυτής της δημιουργικής (επι-)κοινωνίας γίνεται βίωμα για την ομάδα, μέσα από το κλίμα εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας που το εργαστήριο εγγυάται.
 • Η μαθητική κοινότητα έρχεται σε επαφή με έναν άλλο τρόπο παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης: όχι πια από καθέδρας και από το σύγγραμμα, αλλά ισότιμα και με αφετηρία την εμπειρία.
 • Τα εργαστήρια κεντρίζουν το ενδιαφέρον και κινητοποιούν τους μαθητές που ενδεχομένως δεν ήταν παρόντες στην πρώτη παράσταση. Το πιθανότερο είναι να αποφασίσουν να δουν την επόμενη!