Με υλικό την καθημερινότητα

Οι εμπειρίες μας είναι ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ώστε να μπορέσουμε να τις καταθέσουμε, να τις αναλύσουμε και να διδαχθούμε ο ένας απ’ τον άλλον.

Δεν χρειάζεται πάντα κάποιος «ειδικός» να μας υποδεικνύει τις λύσεις, ακόμα λιγότερο την ανάγνωση του προβλήματος. Αληθινοί ειδικοί μιας κατάστασης είναι αυτοί που τη βιώνουν.

Οι βιωματικές μέθοδοι και τεχνικές, με βασικό εργαλείο το θέατρο-φόρουμ, επιτρέπουν σε κάθε συμμετέχοντα να μετατρέψει την προσωπική του εμπειρία σε έκφραση, και κατόπιν σε γνώση. Μέσα από τον πειραματισμό και με φάρο τη συλλογική ευφυΐα, καταπολεμά την αίσθηση του μοιραίου, της ματαιότητας και της μοναξιάς. Αποκτά σφαιρική αντίληψη του κάθε προβλήματος, ανακτά εμπιστοσύνη και μπαίνει σε νέες δυναμικές δράσης και αλλαγής.

θεατρο φορουμ
«Αλοίμονο! Το παιδί μου αγάπησε Γάλλο!» Θέατρο-φόρουμ κατά του ρατσισμού με κατοίκους του Γαλλικού προαστίου της Ναντέρ. Nanterre, 2016.

Σε ποιούς απευθύνονται;

Σε όλους! Σε κάθε είδους ομάδα ενηλίκων, νέων ή εφήβων.

Το ουσιαστικό δεν είναι ούτε η ηλικία, ούτε η κοινωνική προέλευση των συμμετεχόντων, αλλά το πρόβλημα που τους απασχολεί, το ερώτημα που τους ενώνει και γίνεται κοινός παρονομαστής των συναντήσεων.

Εργαζόμενοι που θέλουν να αναστοχαστούν τις εμπειρίες του πεδίου, ευάλωτες κονωνικές ομάδες, σχολές γονέων, έφηβοι για κάθε είδους πρόληψη, πολίτες που αναζητούν διεξόδους σε καταστάσεις που τους προβληματίζουν στην καθημερινότητά τους…

Πώς σχεδιάζονται και πώς οργανώνονται;

H κάθε μέθοδος-εργαλείο εντάσσεται πάντα σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα. Είναι δηλαδή τμήμα μιας διαδρομής με άξονα το θέμα που απασχολεί την ομάδα.

Ο τρόπος και η σειρά με την οποία θα αλληλοσυμπληρωθούν σχεδιάζονται από την εμψυχώτρια σε συνεργασία με τον οργανισμό που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Και βέβαια με βάση τους στόχους που μαζί θα έχουμε θέσει.