Το σχολείο του θεατή

Παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητευόμενους κριτικούς θεατές
Για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τέχνη

Τι είναι το « Σχολείο του θεατή »;

Είναι μια πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του θεατρικού έργου και του κοινού. 

Επειδή το θέατρο συχνά θεωρείται « δύσκολο », ή αποκλειστικότητα κάποιων « μυημένων »,  δεν εκλαμβάνεται καν ως διασκέδαση. Μεγαλώνει τότε αυτό που λέμε « μη κοινό ».  Το σύνολο δηλαδή εκείνων που, επειδή δεν τους απευθύνεται, δεν πρόκειται ποτέ να διαβούν την πόρτα ενός θεάτρου, ενός μουσείου, του οποιουδήποτε πολιτιστικού χώρου.

Ωστόσο, η τέχνη είναι υπόθεση και δικαίωμα όλων. Είναι δρόμος προσωπικής ανάπτυξης, ανοίγματος στον εαυτό μας και στους άλλους, αλλά και αντίστασης στον εκφασισμό που πλανάται όλο και εντονότερα.

Το δικαίωμα στην τέχνη είναι δικαίωμα στη συμμετοχή. Συμμετοχή στην κοινότητα των θεατών, αλλά και συμμετοχή σε θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια ώστε να ενδυναμωθεί το κριτικό βλέμμα, να διευρύνει αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «ο κύκλος των μυημένων».

Πώς γίνεται η διαμεσολάβηση;

Επιλέγουμε μια σειρά παραστάσεων της τρέχουσας σεζόν. Η ομάδα πηγαίνει στο θέατρο. Μετά από κάθε θεατρική έξοδο, η ομάδα ξανασυναντιέται γύρω από ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο.

Κάθε εργαστήριο είναι απόλυτα συσχετισμένο με την παράσταση και σχεδιάζεται ειδικά γι’ αυτήν. Στόχος του είναι να φέρει στην επιφάνεια τον πολύ προσωπικό και υποκειμενικό κόσμο που η παράσταση γέννησε στον κάθε θεατή. Διαδραστικά και δημιουργικά παιχνίδια και ασκήσεις  βοηθάνε την ομάδα να τον μοιραστεί κάνοντάς τον λέξεις, κίνηση, φαντασία και δημιουργικότητα.

Η ομάδα θέτει σε λειτουργία τις αισθήσεις της, εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της, εμπιστεύεται τις ικανότητές της, δοκιμάζει έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, και διαπιστώνει την ικανότητά της να αναλύσει την παράσταση, ακόμα και να κάνει τις δικές τις δημιουργικές προτάσεις.

Το « Σχολείο του θεατή » μπορεί να πάει

Παντού! Στο θέατρο, στο σχολείο, για νέους ή για λιγότερο νέους, με οποιοδήποτε οργανισμό που θέλει να εισάγει το κοινό του στη μαγεία του θεάτρου.

Μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελής παρέμβαση ή να αποτελέσει μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος που θα περιλαμβάνει και άλλα είδη εργαστηρίων (συναντήσεις ή workshops με καλλιτέχνες, επισκέψεις θεατρικών χώρων…).

Το « Σχολείο του θεατή » θα πάει

Το σχολικό έτος 2019-20, το « Σχολείο του θεατή » θα συναντήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες 30 σχολικών τάξεων γυμνασίων και λυκείων της Αττικής. Οι 10 από αυτές είναι τάξεις κοινωνικά ευάλωτων περιοχών.

Κάθε τάξη θα παρακολουθήσει 2 παραστάσεις της σεζόν 2019-20. Μετά από κάθε έξοδο στο θέατρο, θα κάνουμε μέσα στο σχολείο τους το αντίστοιχο θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο.

Με την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του νέου προγράμματος « Πολιτισμός για παιδιά και νέους ».

Με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας / ΙΕΠ.

Το « Σχολείο του θεατή » έχει πάει

Στο Εθνικό Θέατρο: Πρόγραμμα 2017-2018 / Πρόγραμμα 2018-2019

Στον πολιτιστικό σύλλογο Άγγελος Σικελιανός της Συκιάς Κορινθίας: Πρόγραμμα 2018-2019