Δράσεις στον δρόμο

Δράση στον δρόμο με την Ανυπότακτη Γαλλία, προεκλογική περίοδος 2017

Στόχοι

  • Κινητοποίηση γύρω από μια «έτοιμη» προς εφαρμογή δράση
  • Δημιουργία νέων δυναμικών και συνεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων
  • Άμεση και ζωντανή επαφή και επικοινωνία των συμμετεχόντων με τους πολίτες
  • Ανάκτηση του δημόσιου χώρου ως πολιτικού χώρου
  • Ιδεατά, γέννηση επιθυμίας για περαιτέρω δράσεις
  • Ενδεχομένως, εκπαίδευση των συμμετεχόντων ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τις δράσεις αυτόνομα

Για ποιους;

  • Για κάθε συλλογικότητα που θέλει να αποκτήσει ή να ανακτήσει την επαφή της με το πεδίο

Γιατί;

Συχνά οι συλλογικότητες χάνουν την επαφή τους με τον κόσμο. Αναρρωτιούνται τότε γιατί κανείς δεν συμμετέχει στα όσα προτείνουν και οργανώνουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το κοινό δεν συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων για δράσεις. Άλλωστε, οι κλασικοί τρόποι προσέγγισης στον δημόσιο χώρο (μοίρασμα τρακτ κλπ), όχι απλώς δεν προκαλούν τον διάλογο και το χτίσιμο καινούργιων σχέσεων, αλλά απωθούν κιόλας. Να ο φαύλος κύκλος.

Μπορούμε να βάλουμε φαντασία στις πρακτικές μας, να οργανώσουμε δράσεις πρωτότυπες και ζωντανές!

Το πρώτο βήμα είναι να βγούμε από το γραφείο της οργάνωσης και, στιγμιαία, να καταλάβουμε τον δρόμο αποδίδοντάς του τη χαμένη και ξεχασμένη πολιτική του διάσταση: αυτήν του δημόσιου χώρου, της αρχαίας αγοράς, όπου όλοι έχουμε τον λόγο για όσα μας αφορούν και μας απασχολούν.

Κουβέντες

δρασεις δρομου

Ειναι μια πραγματική εγκατάσταση σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ένα ανοιχτό ερώτημα γράφεται σε πανώ και κρεμιέται από τη  μια άκρη στην άλλη του δρόμου. Στόχος του είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των περαστικών και να προκαλέσει τις αντιδράσεις τους. Η κουβέντα αρχίζει! Οι φράσεις που συνοψίζουν την κάθε συζήτηση γράφονται σε χαρτόνια και στολίζουν τον δρόμο.

Ενδεικτικά ερωτήματα: Μ’ αρέσει να αποφασίζουν οι άλλοι για μένα. Εσύ; / Και τώρα, τι κάνουμε; / Η εργασία απελευθερώνει / Το σχολείο χτίζει την ισότητα; / Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες όμορφα στη γειτονιά σου; / Πότε είναι η τελευταία φορά που ένιωσες ξένος; / Κι εσένα, η οικογένειά σου από πού κατάγεται; / Εγώ εμπιστεύομαι τα ΜΜΕ. Εσύ;

Η δράση μπορεί λειτουργήσει αυτόνομα ή να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει τη συμμετοχή του κοινού σε κάποια άλλη δράση. Μπορεί επίσης, ως εργαλείο άμεσης δημοκρατίας, να χρησιμοποιηθεί για να συλλέξει τις επιθυμίες και τα όνειρα των κατοίκων για το σχολείο, για το θέατρο, για τον σύλλογο κ.ο.κ της γειτονίας τους.

 

Διαξιφισμοί

Όλοι, ανεξαιρέτως, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματολογούν επάνω στο θέμα που έχει επιλεγεί.

Αφετηρία είναι μια προκλητική κατάφαση (οι εκλογές είναι η κατ’ εξοχήν δημοκρατική στιγμή / εννοείται πως είμαστε όλοι ίσοι) ή μια διεκδίκηση (νομιμοποίηση των μεταναστών).

Ο χώρος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά, και οι συμμετέχοντες τοποθετούνται ανάλογα. Δεν υπάρχει ζώνη αναποφάσιστων και όλοι υποχρεούνται να έχουν ένα τουλάχιστον επιχείρημα για να υπερασπιστούν την θέση τους.

Στη συνέχεια γίνεται ανταλλαγή επιχειρημάτων (με κανόνες που δεν θα αναπτύξω εδώ αλλά που βάζουν πλαίσιο και όρια στη διαδικασία) και οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν στρατόπεδο κάθε φορά που πείθονται από ένα επιχείρημα.

Οι συμμετέχοντες κινούνται στο χώρο, και κυρίως μέσα στη σκέψη!