Ένα πρόγραμμα παραστάσεων και θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για μαθητευόμενους κριτικούς θεατές
Για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τέχνη
Με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού
Με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας / ΙΕΠ
Τι είναι το Σχολείο του θεατή;
Το Σχολείο του θεατή είναι μια δράση διαμεσολάβησης μεταξύ θεατρικής παράστασης και εφηβικού κοινού. Πηγαίνει στα γυμνάσια και τα λύκεια της Αττικής και, σε σύμπνοια με τους εκπαιδευτικούς, δίνει κίνητρα στους εφήβους για να δουν θέατρο και στη συνέχεια τους ξανασυναντά στο σχολείο τους για ένα εργαστήριο που διερωτά την εμπειρία τους ως θεατές και ενεργοποιεί τις δυνατότητές τους ως δημιουργούς.
Συχνά το θέατρο θεωρείται δύσκολη, ακατανόητη, σκονισμένη και αργόσυρτη τέχνη, αποκλειστικότητα όσων έχουν τα «κλειδιά» για να την καταλάβουν. Συχνά δεν εκλαμβάνεται καν ως διασκέδαση. Μεγαλώνει τότε αυτό που ονομάζουμε «μη κοινό». Το σύνολο δηλαδή εκείνων που, επειδή δεν τους απευθύνεται, δεν θα διαβούν ποτέ την πόρτα ενός θεάτρου – ή του οποιουδήποτε πολιτιστικού χώρου.
Υπάρχει όμως πραγματικά κάτι για να καταλάβει κανείς; «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας», έλεγε ο Κάρολος Κουν. Και με τα μάτια της ψυχής μας βλέπουμε τις παραστάσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν μία ερμηνεία, μία «σωστή» ανάγνωση. Κάθε θεατής σχηματίζει τη δική του, και το Σχολείο του θεατή προτείνει δημιουργικούς και ευχάριστους τρόπους να τις μοιραστούμε.
Πώς οργανώνεται;
Το Σχολείο του θεατή προτείνει στους εκπαιδευτικούς μια επιλογή θεατρικών παραστάσεων «για μεγάλους» της τρέχουσας σεζόν. Ο εκπαιδευτικός επιλέγει μία από αυτές και οργανώνει τις εξόδους των μαθητών για τις παρακολουθήσουν.
Στη συνέχεια, η ομάδα των μαθητών ξανασυναντιέται γύρω από ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο που έχει σχεδιαστεί βάσει του περιεχομένου και της αισθητικής της παράστασης. Κάθε εργαστήριο διαρκεί 2 ώρες και διεξάγεται στο σχολείο μέσα στο 10ήμερο που ακολουθεί τη θέαση της παράστασης.
Η συμμετοχή στο Σχολείο του θεατή είναι δωρεάν. Μόνη οικονομική επιβάρυνση είναι τα εισιτήρια των παραστάσεων. Για τα σχολεία που βρίσκονται σε κοινωνικά ευάλωτες περιοχές, το πρόγραμμα ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εισιτηρίων.
Τι είναι τα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια;
Κάθε εργαστήριο είναι σχεδιασμένο ειδικά για την εκάστοτε παράσταση. Στόχος του είναι να φέρει στην επιφάνεια την εμπειρία, προσωπική και υποκειμενική, που αυτή γέννησε στον κάθε θεατή.
Μέσα από διαδραστικά και δημιουργικά παιχνίδια και ασκήσεις, η ομάδα εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη της, εμπιστεύεται τις ικανότητές της, κάνει τις εντυπώσεις της λέξεις, κίνηση, φαντασία και εφευρετικότητα. Ανταλλάσσοντας, παίζοντας και δημιουργώντας, προσεγγίζει βιωματικά το περιεχόμενο του έργου, αποκτά κριτική ματιά, και με όχημα τη συλλογική ευφυΐα αναλύει την καλλιτεχνική πρόταση. Όπου διαπιστώνει ότι η κάθε ματιά είναι ένα «κλειδί» και ότι η ίδια είναι φορέας δημιουργικότητας .
Στόχοι και οφέλη
- Γνωριμία με τη σύγχρονη θεατρική σκηνή
- Πρώτη θεατρική εμπειρία σε συνθήκες ενήλικου κοινού για την πλειονότητα των εφήβων
- Μέσα από βιωματικές μεθόδους, καταπολέμηση των αναπαραστάσεων για το θέατρο ή για την τέχνη γενικά («δεν είναι για μένα» / «δεν μου απευθύνεται»)
- Αναγνώριση της μοναδικότητας των συναισθημάτων και σκέψεών τους ως γνήσια εργαλεία κριτικής ανάγνωσης
- Βάσεις για έναν κριτικό θεατή
- Επαφή με την ποικιλότητα και την πολυμορφία των αφηγηματικών τρόπων και των εκφραστικών μέσων
- Ενεργοποίηση του σώματος, της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των προσωπικών τρόπων έκφρασης
- Καλλιέργεια της συνδημιουργίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της συμπερίληψης
- Άμβλυνση του αισθήματος διαφορετικότητας, ισχυροποίηση των σχέσεων εντός της ομάδας
- Επαφή με έναν άλλο τρόπο παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης: ισότιμα και με αφετηρία τη συναισθηματική εμπειρία
Λίστα παραστάσεων της σεζόν 2024-25
- 12 Οκτωβρίου – Ιανουάριο: «Σπυριδούλες» από την ομάδα 4Frontal, κείμενο Νεφέλη Μαϊστράλη, σκηνοθεσία Θανάσης Ζερίτης – Χάρης Κρεμμύδας (Θέατρο Καρέζη)
- 13 Μαρτίου – τέλη Μαΐου:«Φάουστ» του Γκαίτε, σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης (Εθνικό θέατρο – Τσίλλερ)