Αποδράσεις

Μια δράση γνωριμίας του παιδιού με τις τέχνες και τον καλλιτέχνη που κρύβει μέσα του

Για παιδιά και νέους όλης της Ελλάδας από 8 έως 18 ετών. Προτεραιότητα δίνεται σε περιοχές της χώρας όπου η προσφορά πολιτιστικών αγαθών είναι μικρότερη.

 Με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού

Τι είναι οι « Αποδράσεις »;

Είναι ένας κύκλος καλλιτεχνικών εργαστηρίων σχεδιασμένος για να ταξιδέψει μέσα σε μια βαλίτσα σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι η ευκαιρία για τα παιδιά να επανασυνδεθούν με τη δημιουργικότητά τους, μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού. Είναι, τέλος, μια διατομεακή δράση, που αγκαλιάζει διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, ήδη γνώριμες στα παιδιά, με στόχο να αναδείξει τις μεταξύ τους γέφυρες: οι τέχνες πάντα συνδιαλέγονται στην καλλιτεχνική πρακτική, και μαζί απαντούν στην προαιώνια ανάγκη του ανθρώπου να διηγείται ιστορίες.

Κάθε πρόγραμμα συναρμολογείται σαν παζλ. Με έναυσμα ένα βιβλίο ή μια ταινία μικρού μήκους, η ομάδα γράφει, δραματοποιεί, ζωγραφίζει τις δικές της ιστορίες, τις οποίες επίσης στη συνέχεια θα κλιθεί να δραματοποιήσει, αφηγηθεί, ζωγραφίσει εκκινώντας από όποιο στοιχείο της κινεί το ενδιαφέρον ή της γεννά ενθουσιασμό.… Και πάλι από την αρχή με ένα άλλο βιβλίο ή ταινία.

Έτσι, κάθε «Απόδραση» συνδυάζει την ανάγνωση ιστοριών και την παρακολούθηση ταινιών με εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ζωγραφοκατασκευών και θεατρικής έκφρασης.

Στο τέλος της διαδρομής, η ομάδα μπορεί να οργανώσει μια μικρή έκθεση με τα έργα της, να φτιάξει ένα βιβλιαράκι ή μια σύντομη δραματοποίηση.

Ενδεικτικές προτάσεις βιβλίων και ταινιών.

Ενδεικτικές προτάσεις για τα δημιουργικά εργαστήρια.

Πώς οργανώνονται;

Κάθε «Απόδραση» αφορά 3 εργαστήρια που υλοποιούνται μέσα σ’ ένα συνεχόμενο τριήμερο. Κάθε εργαστήριο διαρκεί 2 ώρες. Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 12 με 15 παιδιά (ανάλογα με την ηλικιακή τους κατηγορία και με βάση το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο).

Κάθε «Απόδραση» σχεδιάζεται από την εμψυχώτρια σε συνεργασία με την εκάστοτε διοργανώτρια δομή. Επικεντρώνεται σε μια θεματική (κοινωνική ή άλλη) την οποία η διοργανώτρια δομή έχει κρίνει ενδιαφέρουσα/επείγουσα/σημαντική βάσει των αναγκών της τοπικής κοινότητας.

Απευθύνεται σε φορείς που έχουν οργανική σχέση με τις τοπικές κοινότητες (Δήμους, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, Δημοτικές βιβλιοθήκες, ΜΚΟ…).

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και είναι δωρεάν. Μόνο τα έξοδα διαμονής (και ενδεχομένως) μετακίνησης βαρύνουν τη διοργανώτρια δομή.

Παιδαγωγική προσέγγιση

Δεν αρκεί να φέρει κανείς ένα παιδί σε απλή επαφή με την τέχνη για να κινήσει το ενδιαφέρον του γι’ αυτήν, για να του επιτρέψει να την αγαπήσει. Για να γκρεμίσουμε τους συμβολικούς τοίχους που μας απομακρύνουν από την απόλαυση της δημιουργίας, χρειάζεται μια άμεση, συναισθηματική, σαρκική σχεδόν σχέση. Χρειάζεται να ζήσουμε, να νιώσουμε, να γελάσουμε, να δημιουργήσουμε μαζί με τους άλλους. Χρειάζεται ένα είδος διαμεσολάβησης. Να μοιραστούμε για να χαρούμε και να αγαπήσουμε.

Οι αφηγήσεις ιστοριών γνωστών ή λιγότερο γνωστών συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας και η θέαση ποιοτικών ταινιών μικρού μήκους, παλιών και σύγχρονων, θα γεννήσουν αισθητικές εμπειρίες (ατομικές και συλλογικές), τις οποίες η ομάδα θα κληθεί να επικοινωνήσει και να επαναπροσεγγίσει με όλους τους διαθέσιμους καλλιτεχνικούς τρόπους (δημιουργική γραφή, εικαστικά, θεατρικά παιχνίδια). Η ομάδα συναντά το βιβλίο και τον κινηματογράφο σαν ενεργός αναγνώστης και θεατής. Η ματιά, η ευαισθησία, τα συναισθήματα του καθένα εκφράζονται και κυκλοφορούν εντός της ομάδας.

Η δημιουργική γραφή, τα εικαστικά και τα θεατρικά παιχνίδια έχουν εδώ τον ρόλο του «διαμεσολαβητή»: είναι τα μέσα που θα βγάλουν τις ιστορίες από το χαρτί ή την οθόνη και θα τις κάνουν ζωή και παιχνίδι –βίωμα δηλαδή. Οι λέξεις γίνονται χρώματα, τα πρόσωπα αποκτούν σχήμα, οι ιστορίες μας ταξιδεύουν και τις ταξιδεύουμε. Η σχέση που αποκτά η ομάδα με το βιβλίο ή την ταινία γίνεται προσωπική, άρα δημιουργική. Είναι ο δρόμος για να καταρριφτεί η «αδιαφορία», το «δεν είναι για μένα» που υψώνει τοίχους ανάμεσα στο κοινό και τα έργα τέχνης.

 

Στόχοι

  • Καλλιέργεια μέσα από βιωματικές μεθόδους της αγάπης για την τέχνη.
  • Διάλογος και διάδραση μεταξύ των τεχνών. / Αποδόμηση της αναπαράστασης της μεταξύ τους απομόνωσης.
  • Αλληλεπίδραση της δημιουργίας του καλλιτέχνη και της δημιουργικότητας του παιδιού.
  • Επαφή των παιδιών με την ποικιλότητα και την πολυμορφία των αφηγηματικών τρόπων και των εκφραστικών μέσων.
  • Βάσεις για έναν κριτικό θεατή και αναγνώστη.
  • Ενεργοποίηση του σώματος, της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των προσωπικών τρόπων έκφρασης.
  • Καλλιέργεια της συνδημιουργίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της συμπερίληψης.
  • Γνωριμία με έναν άλλο τρόπο παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης: ισότιμα και με αφετηρία τη συναισθηματική εμπειρία.